Scandinavian Horse & Dog


Ajankohtaista

22.05.2008 - Piimaasta ja sen käytöstä hevosille
Piimaa (pii) on kemialliselta rakenteeltaan yli 70% piidioksidia ( Si02 ) ja loput myös epäorgaanisia yhdisteitä kuten alumiinioksidia, rautaoksidia jne. Piimaa on ns. inerttiaine eli se ei pysty sellaisenaan reagoimaan muiden aineiden kanssa.Nykyisin piimaan käyttö on yleistä mm. elintarvike-ja rehuteollisuudessa lähinnä sen vuoksi, että piimaan vedensitomiskyky on erinomainen ja siten esimerkiksi kosteat rehut saadaan kuivatuntuiseksi ja eivät niin helposti paakkuunnu.Se edesauttaa rehujen varastointia jo 1-2% annostuksella.
Inerttiominaisuudesta huolimatta piimaa on fysiologisesti aktiivinen eli sillä on vaikutusta elimistön kemiallisiin toimintoihin. Se hidastaa ravintoaineiden läpikulkua ruuansulatuskanavassa, jolloin ruuansulatuskanavan entsyymeille jää enemmän aikaa hajoittaa ravinteita ruuansulatuskanavassa ja siten edistää rehun tehokkaampaa käyttöä. Hevosille tämä seikka ei ole ollenkaan vähäarvoinen asia, koska ruuansulatuskanava on pitkä. Se sitoo myös suoliston kaasuja itseensä ja vähentää myös ravinnon nestepitoisuutta paksusuolessa ja kiinteyttää ulosteita. Piimaan käyttöä pidetään edullisena myös sen vuoksi, että se on osoittautunut sopivaksi \"voiteluaineeksi\" nivelille.
All- out -täydennysrehuissa on piimaata runsaasti. Performance rehussa sitä on 6% painosta ja Maintenance rehussa 9%. Edellisen 250 gramman päiväannos antaa hevoselle siis 15 g piimaata ja jälkimmäisen suositeltu päiväannos 150 g vastaavasti 13-14 g päivässä. Koska piitä ei lasketa kuuluvaksi ravintoaineisiin, ei suositusarvoja ole niin ihmisille kuin eläimillekään. Käyttämämme piimaan valmistaja antaa erääksi normaaliarvoksi 5% rehussa ja siten piimaan päiväannos olisi yli kymmenkertainen rehujemme kautta saatuun piimaa-annostukseen. Koska piimaa ei ole myrkyllinen suuria kerta-annoksia voidaan syöttää. Suuria annosmääriä voidaan käyttää koliikkihoitoon ja siten sitä voi kokeilla \"lääkkeenä\" lyhyen ajan ja vaikutusten tulisi näkyä piankin.
Olemme pakanneet rehuissa käyttämäämme piimaata myös
3 kg:n purkkeihin nimikkeellä Prosper.

Hinta
Tilaa tuotetta kpl